Menü

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır. Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz.

İletileri Göster Menü

Mesajlar - admin

#1
Bilgisayar açıldığında genelde aktif olduğunu göstermek için Numlock Lambası yanar. Eğer sizin makinanız açıldığında yanmıyorsa ve Num Lock tuşuna bastığınızda yanıyorsa bunu düzeltmenin yolu var. Aşağıdaki yolu takip ederek bunu rahatlıkla düzeltebilirsiniz.

- Başlat / Çalıştır' a gelin ve Regedit yazın.
- Açılan pencerede sırayla HKEY_USERS/.DEFAULT/Control Panel/Keyboard' a gelin ve sağ taraftaki pencereden "InitialKeyboardIndicators" isimli değere çift tıklayarak girin ve Değer Verisi' nin karşılığına 2 yazın ve tamam diyerek çıkın.

Artık bilgisayarınızı açtığınızda Num Lock lambası yanacaktır.
#2
Kablosuz Ağ arabirim çalışma modları 
Kablosuz ağ adaptörleri kullandıkları sürücüye ve yapacağı işleve bağlı olarak  dört farklı modda çalışabilir. Bunlar: Managed, Master(hostap), Ad-hoc ve Monitor mod.
Master Mod:  Etraftaki kablosuz ağ istemcilerine hizmet vermek için kullanılan mod. Erişim noktası olarak adlandırılan cihazlarda kablosuz ağ adaptörleri bu modda çalışır.
Managed Mod: Bir erişim noktasına bağlanarak hizmet alan istemcinin bulunduğu mod.
Ad-Hoc Mod: Arada bir AP olmaksızın kablosuz istemcilerin haberleşmesi için kullanılan mod.
Monitor Mod: Herhangi bir kablosuz ağa bağlanmadan pasif olarak ilgili kanaldaki tüm trafiğin izlenmesine olanak sağlayan mod. Kablosuz ağlarda güvenlik konusunda sık sık kullanılan bir moddur.
Promiscious mod ve monitor mod farkı 
Klasik yapılan hata promiscious mod ve monitor modun karıştırılmasıdır. Bu iki moda birbirinden tamamen farklıdır.
Monitor mod, bir kablosuz ağ arabiriminin herhangi bir ağa bağlanmadan o ağa ait tüm trafiği izleyebilmesine olanak verir. Promiscious mod ise bir ağa bağlanıldığında o ağda –duruma göre- tüm trafiği izleyebilmenizi sağlar.
Kablosuz ağlarda Wireshark gibi sniffer araçları kullanırken Promiscious mod seçili ise bazen hiç paket yakalayamazsınız. Bu kullandığınız kablosuz ağ adaptörünün ya da sürücüsünün promiscious mod desteklemediğini gösterir.
Yaygın Kablosuz Ağ Yöntemleri 
Kablosuz ağlar temelde iki modda çalışır: bunlardan biri Ad-hoc diğeri de Infrastructure mod olarak adlandırılmıştır. Genellikle, kablosuz ağı kullanım amacımıza göre bu iki mod'dan birini seçme durumunda kalırız.
Ad-hoc Mode:  Bilgisayardan bilgisayara bağlantı Yöntemi:

Ad-hoc mod, iki kablosuz ağ cihazının arada başka bir birleştiriciye(AP) ihtiyaç duymadan haberleşebildiği durumdur. Teknik olarak Independed Basic service set olarak da bilinir(IBSS). Ad-hoc bağlantıları genellikle evde kişisel işlerimiz için kullanırız.  Mesela, bir evde iki bilgisayar ve birinin internet bağlantısı var, diğer bilgisayarı da internete çıkarmak istersek önümüze iki seçenek çıkıyor: ya iki bilgisayar arasında bir kablo çekerek iki bilgisayarı direk birbirine bağlayacağız ya da bir hub/switch alarak iki bilgisayarı bu aracı cihazlar ile konuşturacağız.
Oysa bunlardan başka bir seçeneğimiz daha var -tabi eğer her iki bilgisayarda kablosuz ağ adaptörü varsa-. Bu iki cihazın kablosuz ağ adaptörlerini Ad-hoc modda çalışacak şekilde ayarlarsak ve internete çıkan bilgisayarda bağlantı paylaşımı yaparsak iki makinede özgür bir şekilde interneti kullanabilecektir.
clip_image002
Burada makinelerin Linux, Windows ya da Mac. olması fark etmez. Tanımlanan değerler standartlara uygun olduğu müddetçe her işlemi kolaylıkla yapabiliriz.
Piyasada 20–30 $ dolara bulabileceğiniz USB kablosuz ağ adaptörleri ile ya da kullandığınız dizüstü bilgisayarın kendi sistemi ile kolaylıkla Ad-hoc mod kablosuz ağ kurulabilir.
Kısaca Ad-hoc mod için herhangi bir AP'e gerek duymadan kablosuz ağ cihazlarının birbirleri arasında haberleşmesidir diyebiliriz.
Infrastructure mode: Erişim noktası bağlantı yöntemi
clip_image004
Infrastructure mode ortamdaki kablosuz ağ cihazlarının haberleşmesi için arada AP gibi bir cihaza ihtiyaç duyulmasıdır. Ad-hoc moda göre biraz daha karmaşıktır ve özel olarak ayarlamadıysak işletim sistemimiz bu modu kullanacak şekilde yapılandırılmıştır. Teknik olarak "Basic Service Set" olarak  da bilinir(BSS). Infrastructure modda kablosuz ağ istemcileri birbirleri ile direkt konuştuklarını düşünürler fakat tüm paketler AP aracılığı ile iletilir. Burada ağa dahil olmayan herhangi bir kablosuz ağ cihazının tüm trafiği izleme riski vardır. Bu sebeple Infrastructure mod kullanırken genellikle iletişim şifrelenir. Şifreleme amaçlı olarak WEP ya da WPA gibi protokoller kullanılır. Şifreli iletişimde aradaki trafik izlense bile anlaşılmaz olacaktır.
Kablosuz Ağlarda Güvenlik Önlemleri 
Kablosuz ağlardaki en temel güvenlik problemi verilerin havada uçuşmasıdır. Normal kablolu ağlarda switch kullanarak güvenliğimizi fiziksel sağlayabiliyorduk ve switch'e fiziksel olarak bağlı olmayan makinelerden korunmuş oluyorduk. Oysaki kablosuz ağlarda tüm iletişim hava üzerinden kuruluyor ve veriler gelişigüzel ortalıkta dolaşıyor.
Kablosuz ağlarda güvenlik sağlama amaçlı alınacak temel Önlemler 
Erişim noktası Öntanımlı Ayarlarının Değiştirilmesi
Kablosuz ağlardaki en büyük risklerden birisi alınan erişim noktası cihazına ait öntanımlı ayarların değiştirilmemesidir. Öntanımlı ayarlar erişim noktası ismi, erişim noktası yönetim konsolunun herkese açık olması,  yönetim arabirimine girişte kullanılan parola ve şifreli ağlarda ağın şifresidir. Yapılan araştırmalarda kullanıcıların çoğunun bu ayarları değiştirmediği görülmüştür.
Kablosuz ağların güvenliğine dair yapılması gereken en temel iş öntanımlı ayarların değiştirilmesi olacaktır.
Erisim Noktası İsmini görünmez kılma: SSID Saklama
Kablosuz ağlarda erişim noktasının adını(SSID) saklamak alınabilecek ilk temel güvenlik önlemlerinden biridir. Erişim noktaları ortamdaki kablosuz cihazların kendisini bulabilmesi için devamlı anons ederler. Teknik olarak bu anonslara "beacon frame" denir. Güvenlik önlemi olarak bu anonsları yaptırmayabiliriz ve sadece erişim noktasının adını bilen cihazlar kablosuz ağa dâhil olabilir. Böylece Windows, Linux da dâhil olmak üzere birçok işletim sistemi etraftaki kablosuz ağ cihazlarını ararken bizim cihazımızı göremeyecektir. 
SSID saklama her ne kadar bir önlem olsa da teknik kapasitesi belli bir düzeyin üzerindeki insanlar tarafından rahatlıklar öğrenilebilir. Erişim noktasının WEP ya da WPA protokollerini  kullanması durumunda bile  SSID'lerini şifrelenmeden gönderildiğini düşünürsek ortamdaki kötü niyetli birinin özel araçlar kullanarak bizim erişim noktamızın adını  her durumda öğrenebilmesi mümkündür.
Erişim Kontrolü
Standart kablosuz ağ güvenlik protokollerinde ağa giriş anahtarını bilen herkes kablosuz ağa dâhil olabilir. Kullanıcılarınızdan birinin WEP anahtarını birine vermesi/çaldırması sonucunda WEP kullanarak güvence altına aldığımız kablosuz ağımızda güvenlikten eser kalmayacaktır. Zira herkeste aynı anahtar olduğu için kimin ağa dâhil olacağını bilemeyiz. Dolayısı ile bu tip ağlarda 802.1x kullanmadan tam manası ile bir güvenlik sağlanamayacaktır.
MAC tabanlı erişim kontrolü
Piyasada yaygın kullanılan erisim noktası(AP) cihazlarında güvenlik amaçlı konulmuş bir özellik de MAC adresine göre ağa dâhil olmadır. Burada yapılan kablosuz ağa dâhil olmasını istediğimiz cihazların MAC adreslerinin belirlenerek erişim noktasına bildirilmesidir. Böylece tanımlanmamış MAC adresine sahip cihazlar kablosuz ağımıza bağlanamayacaktır. Yine kablosuz ağların doğal çalışma yapısında verilerin havada uçuştuğunu göz önüne alırsak ağa bağlı cihazların MAC adresleri  -ağ şifreli dahi olsa-  havadan geçecektir, burnu kuvvetli koku alan bir hacker bu paketleri yakalayarak izin verilmiş MAC adreslerini alabilir ve kendi MAC adresini kokladığı MAC adresi ile değiştirebilir.
Linux altında MAC adresi değiştirmek bize bir komut kadar uzaktadır.
# ifconfig eth1 hw ether 00:10:09:AA.54:09:56
Ya da mac-changer ile MAC adresi değişimi yapılabilir.
Şifreleme Kullanma
Kablosuz ağlarda trafiğin başkaları tarafından izlenmemesi için alınması gereken teme önlemlerden biri de trafiği şifrelemektir. Kablosuz ağlarda şifreleme WEP(wired equivalent privacy) ve WPA(Wi-Fi Protected Access) olarak adlandırılan iki protokol üzerinden yapılır. Her iki protokol de ek güvenlik önlemleri alınmazsa günümüzde güvenilir kabul edilmez. Internette yapılacak kısa bir arama ile Linux altında uygun bir kablosuz ağ adaptörü kullanılarak tek komutla WEP korumalı ağlara nasıl sızıldığı izlenebilir. Bugüne kadar WEP kullananlara hep WPA'ya geçmeleri ve uzun karmaşık parola seçmeleri önerilirdi. Zira WPA, WEP'in zayıf kaldığı noktaları güçlendirmek için yazılmış bir protokoldü . Fakat 2008'in son aylarında iki üniversite öğrencisinin yaptığı çalışma pratikte WPA'nın ~15 dakika da kırılabileceğini ispat etmiş oldu. Aslında çalışma WPA'da değil WPA'nın kullandığı TKIP(emporal Key Integrity Protocol) bileşenindeki açıklıktan kaynaklanıyordu. Dolayısı ile WPA ve AES şifreleme kullanarak gerçek manada güvenlik elde etmek mümkün.
Sonuç olarak;
–        Erişim noktalarının öntanımlı ayarları mutlaka değiştirilmeli
–        Şifreleme olmadan güvenlik olmaz
–        AP ile İstemci arasındaki MAC adresleri her durumda açık bir şekilde gider
–        MAC adreslerini değiştirmek oldukça kolay
–        WEP/WPA ile korunmuş ağlar ek güvenlik önlemleri alınmazsa güvenli değildir.
Katmanlı güvenlik anlayışı gereğince yukarıda anlatılan yöntemlerin uygulanması güvenliğinizi bir adım daha arttıracaktır.
Kablosuz Ağlarda Keşif   
Kablosuz ağlarda keşif yakın çevrede bulunan erişim noktalarının tespitidir. İşi abartıp WLAN araçlarını arabalarına alarak ya da yaya olarak yol boyunca etrafta bulunan kablosuz ağları keşfetmeye yönelik çalışmalara Wardriving, erişim noktalarının özelliklerine göre(şifreleme desteği var mı? Hangi kanalda çalışıyor vs) bulundukları yerlere çeşitli işaretlerin çizilmesine ise WarChalking deniyor.
War driving için çeşitli programlar kullanılabilir fakat bunlardan en önemlileri ve iş yapar durumda olanları Windows sistemler için Netstumbler , Linux sistemler için Kismet'dir. Kismet aynı zamanda Windows işletim sisteminde monitor mode destekleyen kablosuz ağ arabirimleri ile de çalışabilmektedir.
Kablosuz ağlarda keşif, Pasif ve aktif olmak üzere ikiye ayrılır. Adından da anlaşılacağı gibi aktif keşiflerde keşif yapan kendisini belirtir ve aktif cihazları aradığını anons eder. Pasif keşif türünde ise tam tersi bir durum söz konusudur. Pasif keşif gerçekleştiren cihaz kesinlikle ortama herhangi birşey anons etmez, sadece ortamdaki anonsları dinleyerek aktif ama gizli cihazları belirlemeye çalışır.
Aktif keşif araçlarına en iyi örnek NetStumbler verilebilir. Ücretsiz olarak kullanılabilen Netstumbler çalıştırıldığında kapsama alanında anons yapan tüm aktif cihazları bularak bunları raporlar.
Netstumblerin çalışması ya da bir erişim noktasını keşfetmesi için erişim noktasının kendisini anons etmesi lazımdır.  Yani basit güvenlik önlemi olarak aldığımız SSID saklama işlemi Netstumbler'i şaşırtacaktır.
Pasif keşif aracı olarak kullanılabilen Kısmet ise Netstumbler'a göre oldukça fazla özellik içerir ve kötü niyetli birinin elinde tam donanımlı gizli bir silaha dönüşebilir.
Kısmet, kablosuz ağ adaptörlerine özel bir modda çalıştırarak(monitor mode) etrafta olan biteni izler ve kaydeder. Böylece bulunduğu ortamdaki tüm trafiği görerek aktif, pasif erişim noktası cihazlarını tüm özellikleri ile birlikte belirler. Sadece erişim noktası cihazlarını belirlemekle kalmaz, bu cihazlara bağlı tüm istemci cihazları ve özeliklerini de belirleyebilir daha da ötesinde şifreleme kullanılmıyorsa tüm trafiği dinler.  Yeteri kadar korkutucu değil mi?  Şirket ağınızda kullandığınız makinelerin IP bilgileri vs yabancı ellere gitmesini ister miydiniz?
Kablosuz Ağları Dinleme   
Kablosuz ağlarda veriler havada uçuştuğu için dinleme yapmak kablolu ağlara göre daha kolaydır. Amaca uygun kullanılan bir dinleme aracı ile bir kablosuz ağdaki trafik ağa dahil olmadan rahatlıkla izlenebilir. Linux sistemlerde kablosuz ağ trafiği dinlemek için Kısmet adlı program tercih edilir.
Kısmet, monitoring (rfmon) mod destekleyen kablosuz ağ arabirimleri için düşünülmüş 802.11b, 802.11a ve 802.11g protokolleri  ile uyumlu  kablosuz ağlarda pasif dinleme yapmaya yarayan bir araçtır. Aynı zamanda kablosuz ağlar için pasif keşif aracı olarak ve basit manada saldırı tespit sistemi olarak da kullanılabilir.
Kısmet ile dinleme yapılırken etraftaki erişim noktaları ya da istemciler rahatsız edilmez. Tamamen pasif modda bir dinleme yapıldığı için kablosuz ağları korumaya yönelik bazı saldırı tespit sistemleri kolaylıkla aldatılabilir.  Özellikle şifresiz bir iletişim yöntemi tercih edilmişse Kısmet bu noktada kablosuz ağdaki tüm her şeyi görebilir.
Kısmet ve ek bir iki araç kullanılarak MAC adres tabanlı güvenlik önlemi alınmış kablosuz ağlara kolaylıkla giriş yapılabilir.
clip_image006
Kısmet aynı zamanda kablosuz ağlarda izinsiz giriş tespiti içinde kullanılabilir. Ağa erişim izni olmayıp da giriş deneyiminde bulunan kullanıcılar Kısmet tarafından rahatlıkla belirlenerek raporlanacaktır.
Halka Açık Kablosuz Ağlardaki Tehlikeler   
Kablosuz ağların belki de en işe yarar olduğu durumlar halka açık olanlarıdır. Hemen hemen tüm büyük alışveriş merkezlerinde, lokanta ve kafelerde bu tip ağlara rastlayabiliriz. Bazıları erişim için kullanıcı adı / parola istese de yukarıda anlattığım yöntemler kullanılarak bu tip ağlar rahatlıkla kandırılabilir. Gelelim bu tip ağlardaki risklere; 
Öncelikle aynı erişim noktasına bağlı tüm istemcilerin trafiği şifrelenmemiş bir şekilde havada dolaşacaktır. Bunun içinde MSN görüşmeleriniz, e-postalarınız ve ziyaret ettiğiniz siteler de dahil. Ortama dâhil olan birisi basit MITM atakları ile tüm trafiği üzerinden geçirip içeriğini inceleyebilir, ötesinde değiştirebilir.
Başka kimlikte biraz daha paranoyak bir saldırgan gelip ağa dahil olmadan yine tüm trafiği monitor modda izleyebilir hatta eğer bu ortamda Hotmail, Yahoo, Gmail ya da https kullanan sistemlerinize erişiyorsanız saldırgan da  kişisel giriş parolanızı bilmeden ilgili sitelerin size gönderdiği cookieleri çalarak  aynı sistemlere erişebilir.
Diğer bir tehlike de saldırganın trafik izleme için zahmete girmeden ortamda bulunan erişim noktalarından birinin ismini taklit ederek sahte erişim noktası oluşturmasıdır. Böylece bazı kullanıcılar aslıyla ayni isme sahip belki daha iyi çeken sahte erişim noktasına bağlanacak ve buradan işlemlerini yapacaktır. Bu da bir saldırgan için ağına bağlanan tüm istemciler üzerinde mutlak hâkimiyet kurması manasına gelir.
Kısacası halka açık kablosuz ağlarda internet kullanmak buzda dansa benzer. Dolayısı ile dikkatli olmak ve güvenli sörf için uygun araçlar kullanmak gerekir. Bu tip ağlarda internete girmeniz gerekiyorsa ya VPN üzerinden ya da TOR benzeri şifreli iletişim sağlayan networkler üzerinden girmeniz trafiğinizin başkaları tarafından izlenmesini önleyecektir.
Kablosuz Ağ Güvenlik Testleri için Ortam oluşturma 
Kablosuz Ağlarda güvenlik konusu pratiği zor olan bir konudur. Bunun temelde iki sebebi vardır. Birincisi kablosuz ağ adaptörleri sürücü eksikliğinden genelde Windows altında test yapacak fonksiyonlara sahip değildir. Bu gibi testler için Linux kullanılması çok daha pratik olacaktır.  Diğer bir konu da başkalarının kablosuz ağları üzerinden yapılacak testler etik olmayacağı için kendi kablosuz ağ ortamınızda çalışmalar yapmanız gerektiğidir.  Eğer kullanılan Erişim Noktası(Access Point) paylaşımlı ise yapacağınız testlerden diğer kullanıcılar etkilenecektir.
Bu durumda son çare olarak yeni bir donanım almak kalıyor. Diğer bir yöntem de bir adet USB üzerinden çalışan kablosuz ağ adaptorü alıp Vmware içerisinden bu adaptörü kullanmaktır. Böylece hem mobil bir AP'e sahip olacaksanız hem de kablosuz ağlarda güvenlik testi yaparken Windows'un kısıtlayıcı özelliklerine takılmadan Linux üzerinden istediğiniz işlemleri yapabileceksiniz. Böylece istediğinizde sanal bir AP'ye istediğinizde de Linux altında test yapmak için kullanabileceğiniz kablosuz bir ağ adaptörüne ulaşmış olacaksınız.
Vmware ile Kablosuz Ağ adaptörlerini Kullanma 
Gerçek işletim sisteminizde kullandığınız wireless kartları Vmware altında da ayni özelliklerde kullanmak ne yazık ki mümkün olmuyor.  Vmware'den arabirim modunu bridge, nat yapılarak wifi kartınızın yararlandığı baglantı Vmware makineye sağlanabilir. Fakat bu vmware üzerinde wireless bir kart olarak algılanmaz. Sıradan bir ethernet karti gibi Vmware'in kendi sürücülerini kullanarak işlem yapılır.
clip_image008
  Bu durumda  Wireless ağlara bağlanıp analiz yapma imkânımız yok. USB bir wifi kartı alıp bunu Vmware'e tanıtarak kullanacaksınız. (Gerçek sisteminizin Windows, Vmware'deki sisteminiz Linux ise ) USB wireless kartınızı Vmware altında gerçek özellikleri kullanabilmek için  Vmware surumu 6.x, Vmware player kullanıyorsanız güncel sürümü olmalı. Bundan sonrası Vmware'in menülerinden usb cihazi Vmware'e wireless kart olarak tanıtmak ve sürücünün sağladığı wireless özelliklerini kullanmaya kalıyor.
Not: Vmware'in kullanacağı usb wireless kartı gerçek işletim sisteminin tanıması gerekmez.
Vmware'de usb wireless kartını aktif etme 
clip_image010
Türkiye'de Kablosuz Ağ Kullanımı Ve Güvenlik Araştırması   
Yaklaşık bir ay önce Türkiye'de kablosuz ağların güvenlik açısından durumunu incelemek için bir çalışma başlattık. Bu çalışma kablosuz ağ kullanımında kullanıcıların güvenlik açısından ne durumda olduğunu belirlemek. Çıkan sonuçlar net durumu tam olarak yansıtmasa da Türkiye'deki kablosuz ağ kullanıcılarının ortalama durumunu gösterir nitelikte.
Çalışmanın şifreli ağ kullanımı ile ilgili sonuçları:
clip_image012
Huzeyfe ÖNAL






Konu Sahibi
#3
Windows sistemler üzerinde Apache, MySQL, PHP(Modül) ve phpMyAdmin kurulumu


Bu makalenin amacı Windows sistemlerin üzerinde Apache web sunucu, MySQL veritabanı sunucu, PHP yorumlayıcısı ve phpMyAdmin kurulumu'nu anlatmaktır. Eğer makaleyi dikkatle okur ve her noktayı dikkatle yaptığınızdan emin olursanız kısa sürede kurulum tamamlanacaktır.

Öncelikle nelerin ne işe yaradığını, ne amaçla kurduğumuzu anlatalım. Temel olarak web sunucuları http protokolünden sunucu bilgisayardaki bir klasördeki dosyaları yollamak, yayınlamak amacıyla kullanılırlar. Fakat eğer amaç yapısal işlemlerin bulunacağı programlar yazmak ise ve bazı bilgileri kaydetmek ise bunun içine kodları yorumlayacak bir yorumlayıcı ve veritabanı işlemlerini halletmesi için veritabanı sunucu gerekir. Apache bizim http protokolü web sunucumuzdur. Sunucumuzdaki dizinlerle, ağ işlemleriyle vs. bu yazılım ilgilenir.MySQL ilişkisel SQL veritabanı sunucumuzdur. MySQL bizim verilerimizi kayıtlı tutar ve bu verilerle yapacağımız işlerde yardım eder, çeşitli özellikler sunar. PHP bizim "php" kodlarını işleyen yorumlayıcıdır. PhpMyAdmin MySQL sunucumuzdaki verilere daha rahat erişebilip, onlar üzerinde bazı ayar ve işlemleri yapmamız için php ile hazırlanmış açık kaynak bir betiktir.

Gelelim kurulumlarla ilgili açıklamalara;
Apache'nin kurulumu oldukça basittir ve yükleme bittiği anda bilgisayarınız http protokolünden dosya yayınına başlayacak şekilde konfigüre edilmiştir.
MySQL'de Apache kadar kolay yüklenir ve terminalden/dos kipinden SQL sorgularıyla veritabanı yaratabilir/silebilir/veri çekebilir/veri gönderebilirsiniz....
PHP'i yüklemek demek iki türlüdür. Bir CGI yorumlayıcı şeklinde bir de Modül şeklindedir. Ben PHP'i modül olarak kurmayı anlatacağım.
PhpMyAdmin'in sadece konfigürasyon dosyasında basit bir ayar var gerisi sıkıştırılmış dosyayı http sunucununuzun yayın klasörünün altında istediğiniz isimde bir klasöre açmak.(Örneğin: pma)

Apache Kurulumu
http://www.apache.org adresinden Apache'nin son sürümünü indiriyoruz. (.exe veya .msi)
(Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: Apache 2.0.49)

Yükleme tamamlandıktan sonra kurulum dosyasını açıyoruz. Karşımıza çıkan pencerede "Next"e basıyoruz.

Bir sonraki ekranda karşımıza lisans sözleşmesi çıkıyor. Sözleşmeyi okusanızda okumasanızda "I accept the terms in the licence agreement"ı seçer ve "Next" derseniz bir sonraki ekrana geçmiş ve bütün kuralları kabul etmiş olursunuz.

Bu ekranda Apache'nin ne olduğu konusunda fikir veren bilgiler bulunuyor. "Next" tuşuna basarak bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Burası aslında çok fazla önemli olan ayarlar değil eğer yerel bir sunucuysa ve barındırma hizmeti vermeyecekse. "Network Domain" yerine localhost yazıyoruz. "Server Name" yerine de localhost yazıyoruz. "Administrator's Email Address" yerine eposta@alanadi.com yazıyoruz.Burada istediğiniz bir epostayı yazabilirsiniz ama tavsiyem çalışan bir eposta yazmanız... Eğer başka bir web sunucu yazılımı yüklü değil ise (örneğin; IIS) ilk seçeneği tercih ediyoruz. (for All Users, on Port 80, as a service – Recommended) Eğer Apache'nin sadece o an ki kullanıcıdan kullanılmasının ve el ile açılıp 8080 portu üzerinden hizmet vermesini istiyorsak ikinci seçeneği seçili hale getiriyoruz. (only for the Current User, on port 8080, when started Manually)
"Next" tuşuna tıklayıp ilerliyoruz.

Bu ekrandan "Typical" seçerek ön tanımlı yükleme yapılır eğer Custom derseniz kendi seçtiğiniz bileşenler yüklenir. Tavsiye "Typical"ı seçip "Next" tuşuna tıklamanız ve bir sonraki ekrana geçmeniz.

Buradan Apache'nin kurulacağı klasörü seçebilirsiniz. Tavsiyem ayarı olduğu gibi bırakmak.
"Next" tuşuna tıklıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

En son adımda size kurulumun başlayacağını söylüyor ve "Install" tuşuna basıp bütün işlemleri onaylıyor, Apache yazılımını kuruyoruz.

Ve Apache yükleniyor....

Apache'nin yüklenmesi sona erince size bir mesaj veriyor kurulumun başarılı geçtiğine dair. Ve burada "Finish" diyip kurulumu tamamlıyoruz.

Kutlarım, Apache kurulumunu tamamladınız..

MySQL Kurulumu
http://www.mysql.com adresinden mysql'in en son sürümünü indiriyoruz ve istediğimiz bir yerde klasöre açıyoruz sıkıştırılmış dosyayı.Ve setup.exe 'yi çalıştırıyoruz.
(Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: MySQL Servers and Clients 4.0.18)

Karşımıza ekranı kaplamış, yeşil arka plânlı bir yükleme ekranı çıkıyor.Bu makalede arka planı boşu boşuna ekran görüntülerine dahil etmemeyi uygun gördüm. Sadece ilgili yerlerin ekran görüntüsü var.

Karşımıza çıkan ilk ekran'da "Next" tuşuna basıp bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Bu ekran'da mysql hakkında bilgi bulunuyor. "Next" tuşuna basıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

MySQL'in yükleneceği klasörün yolunu belirtiyoruz. Bu ayarın aynı şekilde kalması tavsiyemdir.
"Next" tuşuna basıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Karşımıza çıkan ekranda üç farklı seçenek var. İlk seçenek tavsiye edilen ayarlarla kurulumu kendisi ayarlıyor. İkinci seçenekte çalışacak en küçük konfigürasyon ile kurulum ayarlanıyor. Son seçenekte ise konfigürasyonu biz belirliyoruz. İlk seçeneği seçip "Next" tuşuna basıyoruz ve bir sonraki ekrana geçiyoruz.

MySQL kuruluyor...

Ve MySQL'in kurulduğuna dair mesaj ekranı karşımıza geliyor "Finish" diyor ve kapatıyoruz.
Kutlarım, MySQL kurulumunu tamamladınız...

Şimdi c:\mysql\winmysqladmin.exe dosyasını çalıştırıyoruz.

Karşımıza ilk açılışta sadece bir kereliğine mahsus çıkacak giriş ekranı geliyor. Buradan kullanıcı adı ve şifre belirleyeceğiz. Tamamı küçük karakterlerden oluşan ve Türkçe karakter içermeyen kullanıcı adı ve şifre seçip burayı geçin.

İşte bu kadar mysql de tamamdır..

PHP Kurulumu
http://www.php.netadresinden PHP'nin son sürümünü indiriyoruz. Fakat şöyle bir durum var; bu makalenin yazıldığı zaman iki farklı sürüm vardı; bunlar PHP 4.3.7 ve PHP 5 RC3. Biz kurulumda PHP 4.3.7'i anlattık. PHP 5 RC3'ün kurulumu denenmemiştir ve oluşabilecek sorunları forumda sorabilirsiniz... (Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: PHP 4.3.7)

Not: PHP'nin .zip uzantılı modül sürümünü indiriniz. Lütfen dikkat ediniz .zip sürümünün kurulumu ile .exe uzantılı çalıştırılabilir kurulumun ayarları farklıdır ve bu makale .zip dosyasının kurulumunu anlatmaktadır.

PHP'nin zip dosyasını c:\php nin içine açıyoruz. Fakat burada önemli olan nokta c:\php klasöründe klasör ve dosyaların bulunması. Yani dosyalar php.4.3.7 gibi bir alt klasörde olmamalı !

PHP.INI Ayarları

Şimdi c:\php klasörüne geliyoruz. php4ts.dll isimli dosyadan bir tane kopyalıp eğer win9x'de isek windows\system eğer nt tabanlı bir sistemde isek winnt\system32 eğer xp kullanıyorsak windows\system32 klasörüne yapıştırmak.

Yine c:\php'de iken php.ini-dist dosyasından bir tane kopyalayıp adını php.ini olarak c:\php içine kaydediyoruz.

PHP.ini'yi açıyoruz ve extension_dir= "./" satırını bulup bunu Extension_dir=c:\php\extensions olarak değiştiriyoruz.

PHP.ini içindeyken "Dynamic Extensions" bölümüne gidiyoruz ve aşağıdaki değişiklikleri yapıyoruz.

;extension=php_gd2.dll
;extension=php_imap.dll
;extension=php_sockets.dll
;extension=php_zip.dll

olarak değiştiriyoruz.

extension=php_gd2.dll
extension=php_imap.dll
extension=php_sockets.dll
extension=php_zip.dll   


Ve PHP.ini'yi kaydedip kapatıyoruz. Sonra php.ini'nin bir kopyasını alıp win9x ve xp'de windows, nt'de winnt altına yapıştırıyoruz.

Apache httpd.conf Ayarları
c:\Program Files\Apache Group\Apache2\conf\httpd.conf dosyasını açıyoruz.

LoadModule diye başlayan 30-35 tane satır var. Bu satırların altında yeni bir satırdan itibaren şu satırları ekliyoruz:



LoadModule php4_module c:/php/sapi/php4apache2.dll
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php .php3
AddType application/x-httpd-php .phtml
AddType application/x-httpd-php-source .phps   



Ayrıca;



DirectoryIndex index.html index.html.var
satırını bulup bunu aşağıdaki şekilde düzenliyoruz.
DirectoryIndex index.html index.htm default.html default.htm index.php default.php index.php3 default.php3   



ve



AddDefaultCharset ISO-8859-1

satırını bulup bunu 
AddDefaultCharset ISO-8859-9
olarak değiştiriyoruz.   



Dosyayı kaydedip kapatıyoruz.

Şimdi Başlat -> Tüm Programlar / Programlar -> Apache HTTP Server 2.0.49 -> Configure Apache Server -> Test Configuration diyoruz. Ve eğer msdos penceresi açılıp kendiliğinden kapanırsa yani bir hata vermez ise sorun yok, kurulum başarıyla tamamlanmış demektir.

c:\Program Files\Apache Group\Apache2\bin\ApacheMonitor.exe veya Başlat -> Tüm Programlar / Programlar -> Apache HTTP Server 2.0.49 -> Control Apache Server -> Monitor Apache Servers ı tıklıyor ve Apache Monitör'ü açıyoruz.

Ekran görüntüsündeki gibi "Status/Durum" çubuğunda Apache/2.0.49 (Win32) PHP/4.3.7 yazıyorsa ve konfigürasyon testinde hata çıkmadıysa sorunsuz olarak kurulum tamamlandı.

Şimdi PHP'i sınayalım bakalım;

Başlat -> Çalıştır -> notepad yazıyoruz ve Not Defterini açıyoruz. Burada aşağıdaki kodları yazıp c:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs klasörü altına index.php adında kaydediyoruz.



<?
phpinfo();
?> 



Varsayılan tarayıcınızı açıp adres satırına localhost veya 127.0.0.1 yazıyoruz. Eğer PHP Version 4.x.x gibi bir başlıkla mor bir sayfa açılır ve PHP logosu bulunuyorsa kutlarım bilgisayarınızda Apache ve PHP kuruldu ve çalışacak durumda.

phpMyAdmin Kurulumu
http://www.phpmyadmin.net adresinden pma'nın son sürümünü indiriyoruz ve c:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\pma klasörü altına açıyoruz. (Makale yazıldığı tarihteki kararlı sürüm: phpMyAdmin 2.5.7)

Varsayılan tarayıcınızı açıp adres satırına localhost/pma yazıyoruz ve bakıyoruz eğer PMA açılırsa tamamdır.

not: Güncellemelerde ne gibi bir yol izlemememiz gerekir, örneğin Aphace2Triad kurarsanız phpmyadmin kısmını güncellemek istiyenler olabilir bunu nasıl hatasız bir şekilde başarabilirler

cözüm:Bunlarla uğraşmak istemeyen arkadaşlar kısaca wamp5 adlı yazılımı aşağıdaki siteden indirerek kurabilirler.

http://www.wampserver.com/en/download.php

Yazılım içeriği :
Apache 2.0.59
PHP 5.2.0 + PECL
SQLitemanager
MySQL 5.0.27
Phpmyadmin